De geschiedenis van De Populier in vogelvlucht
In september 1912 wordt door de Vereeniging voor Christelijk Middelbaar Onderwijs de Eerste Christelijke Hoogere Burgerschool voor jongens en meisjes opgericht in Den Haag. Dit was een noviteit voor gelovig onderwijs. De school wordt gevestigd in een woonhuis in de Sweelinckstraat.

 Originele tekening, die architect Thomas Anema in 1923 maakte van de 1e Christelijke Hoogere Burgerschool in Den Haag.

Dankzij rijkssubsidie kan er in 1925 een nieuw gebouw betrokken worden in de Populierstraat 109. Op 31 oktober wordt het schoolgebouw in de Populierstraat feestelijk geopend in aanwezigheid van de minister van Onderwijs Rutgers en minister-president Colijn.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het gebouw in 1942 gevorderd door de Duitse Wehrmacht. De lessen worden dan gegeven op het Christelijk Lyceum Zandvliet aan de Bezuidenhoutseweg 40. Omdat de school net buiten de Atlantikwall ligt, wordt het voor de sloop behoed.

        Christelijk lyceum Zandvliet, Tweede Christelijk(e) Lyceum / HBS 1942 

 

In 1955 krijgt de school de nieuwe naam Christelijk Lyceum De Populier. Door het toenemend aantal leerlingen, wordt er een scholengemeenschap opgericht onder de naam Christelijke Scholengemeenschap De Populier, waaraan in 1968  o.a. de Groen van Prinsterermulo wordt toegevoegd. Het Christelijk Lyceum krijgt de naam van Christelijk College De Populier voor gymnasium, atheneum, havo en mavo.

Christelijk Lyceum De Populier in 1958

 

Om aan de eisen van de tijd te kunnen blijven voldoen, wordt De Populier in het jaar 2000 gerenoveerd en uitgebreid. Eind 2009 is de verbouwing van De Populier voltooid. Het historische schoolgebouw uit 1925 beschikt nu over 33 lokalen, een moderne sciencevleugel en muziekstudio’s, een studiehuis, een collegezaal, een multifunctionele aula die omgetoverd kan worden tot een riante ruimte met een podium, een goede geluidsinstallatie en toneelverlichting. De aula is dan geschikt voor toneel- en muziekuitvoeringen en wordt daarmee het culturele hart van De Populier.

 

Vanwege het toenemend aantal leerlingen, betrekt de MAVO-afdeling van het Christelijk College De Populier op 8 januari 2018 een gedeelte van een nieuw schoolgebouw aan de Dunklerstraat 7, waarin onder andere ook de Nutsschool M.M. Boldingh onderdak vindt.

Christelijk College De Populier, Dunklerstraat 2018