Eerste Christelijke Hoogere Burgerschool (H.B.S.)
Op 11 oktober 1911 wordt onder leiding van gereformeerd predikant Dr. J.C. de Moor de ‘Vereeniging voor Christelijk Middelbaar Onderwijs’ opgericht. De vereniging telt een aantal mensen ‘allen bezield met hetzelfde verlangen’, namelijk de mogelijkheid te scheppen om de kinderen na de lagere school middelbaar onderwijs te kunnen geven op Protestants Christelijke grondslag.
In september 1912 wordt het verlangen van de Vereeniging voor Christelijk Middelbaar Onderwijs vervuld. Mede uit overweging dat er in Den Haag al een Christelijk Gymnasium is, besluit men de Eerste Christelijke Hoogere Burgerschool (H.B.S.) voor jongens en meisjes op te richten. Dit was een noviteit voor gelovig onderwijs. De school wordt gevestigd in een woonhuis in de Sweelinckstraat en telt 8 leraren en slechts 35 leerlingen.
Verhuizing naar Populierstraat 109
Vanwege het toenemend aantal leerlingen, wordt het al snel hoog tijd voor de bouw van een nieuwe school. Eerder gemaakte plannen die door de uitbraak van de Eerste Wereld Oorlog niet uitgevoerd konden worden, worden opnieuw op tafel gelegd. In 1923 besluit de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen subsidie te verlenen voor nieuwbouw. Dankzij deze rijkssubsidie kan er in 1925 een nieuw gebouw betrokken worden in de Populierstraat 109. Op 31 oktober 1925 wordt het schoolgebouw in de Populierstraat feestelijk geopend in aanwezigheid van de minister van Onderwijs Rutgers en minister-president Colijn.
Originele tekening, die architect Thomas Anema in 1923 maakte van de 1e Christelijke Hoogere Burgerschool in Den Haag.
Bloei- en groeiperiode tijdens het interbellum
Tijdens het interbellum groeit het aantal leerlingen gestaag door. Het aantal schoolvakken en docenten wordt uitgebreid en er worden binnen- en buitenschoolse activiteiten georganiseerd. Er vinden feestavonden plaats in de dierentuin, er wordt onder andere een bezoek gebracht aan Kasteel Loevestein, de Zuiderzeewerken en talloze musea. In de vakanties worden wandeltochten georganiseerd en er wordt een meisjeszangclub opgericht.
Bezettingstijd (mei 1940 tot en met mei 1945)
De bezetting door de Duitsers drukt al snel zijn stempel. In 1940 dient de schoolbibliotheek ‘gezuiverd’ te worden en door de kolen- en voedselschaarste gaan de schoolprestaties vanaf 1941 flink achteruit. In 1942 wordt gestart met de bouw van de Atlantikwall. Hoewel het gebouw in de sperzone ligt, vlak naast geëvacueerde stadsdelen, mag het op eigen risico gebruikt worden. Het schoolleven gaat dan ook door, hetzij met steeds minder leerlingen in de klas en leraren vóór de klas. Naarmate de oorlog vordert, stijgt het aantal absenten, de vakanties worden steeds langer en tijdens de hongerwinter was er van behoorlijk lesgeven geen sprake meer.
Naoorlogse periode
Op 24 mei 1945 kan het gewone schoolleven opgepakt worden. Dat de oorlogsjaren veel impact hebben, blijkt onder andere uit het aantal aanwezige leerlingen. Van de 520 leerlingen bleken er slechts 370 present. Ondervoeding en gebrek aan voldoende kleding zijn hier mede de oorzaak van. Op materieel en moreel vlak werden de gevolgen van de Tweede Wereld Oorlog nog jaren gevoeld.
Christelijk Lyceum De Populier
Vanwege de geboortegolf van vlak na de Tweede Wereld Oorlog stijgt het aantal leerlingen rond 1955 enorm. Ruimtegebrek heeft tot gevolg dat leerlingen ondergebracht worden in nabijgelegen gebouwen. Het kon niet anders of uit deze noodsituatie moest een nieuwe H.B.S. groeien. Bezwijkend voor de toenemende aandrang van ouders en schoolhoofden, wordt de school met ingang van 1 september 1955 omgedoopt tot lyceum met een onderbouw van twee jaren. Vanaf dat moment heet de school Christelijk Lyceum De Populier.
Christelijk Lyceum De Populier in 1956
Christelijke College De Populier
Als in 1968 onder andere de Groen van Prinsterermulo wordt toegevoegd aan het lyceum, krijgt de school haar huidige naam: Christelijke College De Populier voor gymnasium, atheneum, havo en mavo. Om aan de eisen van de tijd te kunnen blijven voldoen, wordt het gebouw aan de Populierstraat in het jaar 2000 gerenoveerd en uitgebreid. Eind 2009 is de verbouwing voltooid. Het historische schoolgebouw uit 1925 beschikt nu over 33 lokalen, een moderne sciencevleugel, muziekstudio’s, een studiehuis, een collegezaal, een multifunctionele aula die omgetoverd kan worden tot een riante ruimte met een podium, een goede geluidsinstallatie en toneelverlichting. De aula is sindsdien geschikt voor toneel- en muziekuitvoeringen en wordt daarmee het culturele hart van De Populier.
Nieuwe mavo-afdeling
Vanwege het toenemend aantal leerlingen, betrekt de mavo-afdeling van het Christelijk College De Populier op 8 januari 2018 een gedeelte van een nieuw schoolgebouw aan de Dunklerstraat 7, waarin onder andere ook de Nutsschool M.M. Boldingh onderdak vindt. De havo- en vwo-afdeling blijven nog altijd voortbestaan op de Populierstraat.
Christelijk College De Populier, Dunklerstraat 2018