Gymnasium op De Populier

Leerlingen met een vwo-advies, kunnen bij de inschrijving op De Populier kiezen tussen atheneum en gymnasium. Het gymnasium is voor vwo-leerlingen die leergierig zijn en het leuk vinden om iets extra’s te doen. Het is namelijk een spannende ontdekkingsreis om de taal en cultuur van de oude Grieken en Romeinen te leren kennen!

Het gymnasium begint bij ons in de brugklas. In de eerste helft van het jaar krijgen onze gymnasiasten lessen klassieke cultuur en lessen filosofie. In de tweede helft van het jaar maken deze lessen plaats voor het vak Latijn. Vanaf de tweede klas wordt ook het vak Grieks aangeboden. Leerlingen die uiteindelijk een gymnasiumdiploma willen halen, moeten examen doen in Latijn, of in Grieks, of in allebei de vakken.

Leerlingen die kiezen voor het gymnasium, mogen in klas 4 of 5 met klasgenoten op schoolreis naar de stad Rome.  Daar zijn nog heel veel dingen te zien die met de oude Romeinen te maken hebben. Die reis is super leerzaam en leuk!

Maar waarom krijgen leerlingen op het gymnasium eigenlijk les in klassieke talen? Dat is, omdat deze vakken iets meegeven voor de ‘algemene ontwikkeling’. Leerlingen leren namelijk allerlei dingen die het begrip van de Europese talen, geschiedenis en cultuur vergroten. Door kennis van het Latijn en Grieks worden bijvoorbeeld de herkomst van allerlei Nederlandse woorden duidelijk, en daardoor ook beter begrepen. Ook ontdekken leerlingen die Grieks en Latijn leren dat woorden in verschillende moderne vreemde talen (Frans, Duits, Engels) uit het Latijn of Grieks komen. Het is leuk om die overeenkomsten te zien. Verder leren we bij Grieks en Latijn de geschiedenis en de verhalen (mythen) uit de Oudheid.

Voor leerlingen die de uitdaging kunnen en willen aangaan, is het gymnasium op De Populier een leuke en leerzame opleiding! Meer weten over het gymnasium? Kom dan met vragen naar onze Open School.


Vragen kunnen ook gemaild worden naar: gymnasium@depopulier.nl.