Ieper

Ieper

In mei en juni gaan onze derde klassen op excursie naar Hill 62, nabij het Belgische Ieper, waarna zij aansluitend een bezoek brengen aan de Franse stad Lille. Voor deze excursie moet je vroeg uit de veren, want om 6.00 uur word je al op school verwacht!
De busrit naar Ieper duurt ongeveer twee uur. Hill 62 is een heuvel in de omgeving van Ieper waar tijdens de Eerste Wereldoorlog hard gevochten is tussen de Duitse en geallieerde legers. Op het programma staan een bezoek aan het Sanctuary Wood Museum Hill 62, enkele originele loopgraven en de nabijgelegen begraafplaats waar 2000 gesneuvelde soldaten zijn begraven.
Het nummer ‘62’ wijst erop dat de heuvel 62 meter boven de zeespiegel ligt. Hill 62 kwam in 1916 in Duitse handen tot Canadese troepen de heuvel veroverden. De Canadezen leden tijdens deze verovering grote verliezen. Het monument op de top herdenkt de gesneuvelde Canadese soldaten. Vanop Hill 62 heb je een prachtig zicht op de torens van Ieper en merk je meteen het strategisch belang van een hoogte tijdens WO I.

 

Lille

In de middag reden we verder richting onze tweede bestemming: de Franse stad Lille. De leerlingen deden een speurtocht door ´le vieux Lille´ (het historische centrum van de stad) en hadden verder verschillende opdrachten die moesten worden uitgevoerd, waaronder het in het Frans interviewen van inwoners van de stad. Aan het eind van de dag was er nog gelegenheid om in groepjes rond te kijken in de leuke winkelstraatjes in het oude centrum of in het hypermoderne winkelcentrum ´Euralille´. Rond zes uur was het helaas weer tijd om huiswaarts te keren.

Meer foto´s zien van deze excursie? Klik dan hier.

Lille
Museum Beelden aan Zee

Museum Beelden aan Zee

Onze havo 3 klassen zijn in februari en maart naar museum Beelden aan Zee geweest. Na een rondleiding door de expositie Carel Visser: Genesis, waarin het museum de wereld laat zien door de ogen van beeldhouwer Carel Visser (1928 – 2015), zijn de leerlingen zelf aan de slag gegaan met het maken van een kunstwerk. Hierbij stond het thema van de expositie centraal, namelijk het scheppingsverhaal uit het Bijbelboek Genesis.

Meer foto´s zien van deze excursie? Klik dan hier.

Museum Meermanno

In maart 2020 zijn de tweede klassen afgereisd naar museum Meermanno, het oudste boekenmuseum van Nederland. In het museum hebben de leerlingen onder begeleiding van een geweldige gids in vogelvlucht kennisgemaakt met de ontstaansgeschiedenis van het boek. Ook hebben ze leren schrijven als echte monniken of hun eigen boekje gemaakt in miniformaat.

Meer foto´s zien van deze excursie? Klik dan hier.

Museum Meermanno
Münster

Münster

In de maanden mei en juni hebben onze tweedeklassers een bezoek gebracht aan de Duitse stad Münster. Het was een zeer geslaagde stedentrip waar iedereen van genoten heeft. Tijdens een speurtocht maakten de leerlingen kennis met de interessante geschiedenis van Münster en leerden zij de Duitse taal en cultuur beter kennen. Zo werden er typisch Duitse Bretzels gekocht en werden er mooie kerken bezocht. De dag werd afgesloten op het water met de waterfiets.

Meer foto´s zien van deze excursie? Klik dan hier.

Humanity House

In mei 2019 bezochten alle tweedeklassers het Humanity House. Hier kropen ze in de huid van een vluchteling en maakten ze een ervaringsreis. Deze reis begon met een nieuw paspoort in een verlaten kamer. Vele spannende en indrukwekkende gebeurtenissen lieten de leerlingen ervaren hoe het zou kunnen zijn als je je gedwongen voelt je land van herkomst te ontvluchten.
Ook speelden de leerlingen een spel waarbij ze de opdracht kregen om voldoende hulpmiddelen in te zetten tijdens humanitaire rampen. Daarbij werden er vragen gesteld over verschillende gebeurtenissen die verband houden met verschillende rampen.

Meer foto´s zien van deze excursie? Klik dan hier.

Humanity House
Kinderboekenmuseum

Kinderboekenmuseum

Jaarlijks brengen onze brugklassers een paar uur in het kinderboekenmuseum door. In mei 2019 was daar de tentoonstelling van Philip Hopman (een Nederlandse illustrator) te zien. De leerlingen werden uitgedaagd om zijn illustraties te bewerken en er een verhaal bij te maken. Ook werden de diverse grotten bezocht waarin verschillende genres worden uitgebeeld. Als laatste werd het bezoek afgesloten in de werkplaats waar de leerlingen zelf aan de slag gingen rondom het thema: hoe koppel je woord aan beeld en andersom?

Meer foto´s zien van deze excursie? Klik dan hier.