10 november 2022

Vandaag vierden wij op De Populier, samen met honderden andere scholen op de wereld, De Internationale Dag van de Franse taal. Er werd Franse muziek gedraaid, er was een quiz, er werd een heerlijk broodje brie verkocht in de kantine en de lessen Frans waren nog leuker! :-). Waarom? Om leerlingen (en ook leraren) eraan te herinneren dat de Franse taal niet passé is, maar juist hartstikke cool!!!
Er zijn wereldwijd maar liefst zo’n 300 miljoen mensen die Frans spreken waardoor de taal de negende plaats inneemt op de lijst van internationale talen. Als officiële taal in 36 landen staat Frans op de tweede plaats achter de Engelse taal!
Onder al die Franssprekende mensen zitten veel rappers die ook onze Nederlandse hitlijsten vullen met hun hits. Denk aan bijvoorbeeld Booba, MC Solaar, Vald, Suprême NTM, PNL, Dee Nasty, SCH, Assassin, Doc Gynéco, Gradur en Maître Gims. Daarbij zijn ook veel bekende cineasten, kunstenaars, modeontwerpers en sporters Franstalig!
En wist je dat het Frans niet alleen de officiële taal van de VN is, maar ook van de de Europese Unie, de UNESCO, de NATO, het Internationaal Olympisch Comité, het Internationaal Comité van het Rode Kruis en verschillende andere internationale organisaties?
Je zou het misschien niet verwachten, maar data doen vermoeden dat er in 2025 op de hele wereld 500 miljoen mensen zijn die Frans spreken. Er komen dus elk jaar meer Franssprekende mensen bij. En de verwachting is dat deze trend zich sterk doorzet. Er zit dus meer toekomst in de taal dan je wellicht dacht! Genoeg redenen om extra je beste te doen tijdens de lessen Frans, toch? 🙂