17 juni 2019

Negenenveertig vierdeklassers met Frans in hun pakket vertrokken dinsdag 14 mei voor vier dagen naar Parijs. In deze prachtige stad van de liefde hebben ze onder bezielende leiding van enkele docenten alle hoogte- (Eiffeltoren) en dieptepunten (ondergrondse metro) gezien en hebben ze in de voetsporen getreden van o.a. Lodewijk de XIV en Napoleon.
Zo werd het verblijf direct gestart met een bezoek aan de Eiffeltoren die deze week zijn 130e verjaardag vierde. Het luie zweet dat tijdens de lange busrit verzameld was, werd er tijdens de beklimming van de toren uit gelopen. De trap naar de eerste verdieping heeft namelijk wel 360 treden en de trap naar de tweede verdieping 359! De avond werd doorgebracht bij de gastzinnen waar de leerlingen alle nachten zouden slapen.
Op woensdag startte de groep met een fietstocht langs de toeristische hoogtepunten van de stad: Arc de Triomphe, het Louvre, het Centre Pompidou, Hôtel de Ville en Place de la Concorde. In de middag werd de basilique du Sacré Coeur bezocht. Daarna was er tijd om te flaneren door de wijk Montmartre en kennis te maken met de kunstenaars op het bekende Place du Tertre. De dag werd afgesloten met een boottocht over de Seine.
Donderdag bekeken de leerlingen kunst in Musée d’Orsay, werd er geflaneerd over de Champs-Elysées en gewinkeld in het Quartier Latin, ook wel dé studentenwijk van Parijs die al in de 14e eeuw studenten uit alle delen van de wereld aantrok! ’s Avonds werd het absurdistische toneelstuk “La cantatrice chauve” bezocht in één van de kleinste theaters van Parijs.
Voordat de groep op vrijdag naar Den Haag terugreisde werd Château Fontainebleau bezocht. Dit kasteel staat ingeschreven op de Unesco werelderfgoedlijst! Tijdens de middeleeuwen was het de verblijfplaats van de koninklijke kaste, het verblijf van Frans I in de 16e eeuw, in de 19e een uitverkoren plek van Napoleon. En vandaag was het dé plek waar onze vierdeklassers afscheid namen van hun verblijf in de hoofdstad van la Douce France.