08 juni 2019

Op dinsdagochtend 14 mei zijn 45 leerlingen met 4 docenten in alle vroegte op talenreis naar Berlijn vertrokken.  Bij aankomst maakten de leerlingen kennis met de verschillende gastgezinnen waar zij de gehele week hebben geslapen en gegeten.
De woensdagochtend verzamelden de leerlingen en docenten zich voor een fietstocht door Berlijn met verschillende hoogtepunten, waaronder de oude Hitlerbunker, gedenkenissen aan de muur en het Holocaustmonument. ’s Middags waren de leerlingen vrij om een Kiez (buurt) te verkennen. ‘s  Avonds volgde een rondvaart over de Spree. Gelukkig bestond de mogelijkheid om binnen te zitten, want het was inmiddels erg koud geworden.
Donderdagochtend stond in het teken van een bezoek aan de East Side Gallery . Een stuk van de Berlijnse muur staat hier nog overeind en is volgespoten met ware graffitikunst. ’s Middags bezochten de leerlingen een museum naar keuze.  Aangezien het ’s avonds bleef regenen, waren we (helaas 😉 ) genoodzaakt om het ondergrondse leven van Berlijn te verkennen door middel van glow-in-the-dark midgetgolf.
Vrijdag stond in de eerste plaats een bezoek aan Sachsenhausen op het programma. Dit voormalige concentratie- en vernietigingskamp maakte veel indruk. Na de indrukwekkende ochtend konden de leerlingen wederom op eigen gelegenheid een Kiez ontdekken, zodat ze deze informatie later konden gebruiken om te verwerken in hun eigen reisgids voor Berlijn. De dag werd afgesloten in het Friedrichstadtpalast waar een spektakel met zang, dans en acrobatiek de kers op de Berlijnreis bleek.

Het was een bijzondere en leuke reis, en.. mocht je ooit in Berlijn zijn? Onze leerlingen hebben reisgidsen gemaakt over Berlijn met alle hotspots in deze gave stad. Wie weet heb je er nog iets aan!