16 maart 2022

Op 16 maart vonden er gemeenteraadsverkiezingen plaats in Den Haag. V4 heeft hier afgelopen week uitgebreid bij stilgestaan.
Op donderdag 10 maart en maandag 14 maart kregen deze klassen bezoek van de verschillende (kandidaats-)raadsleden Raki Ap, Isabel Bos (beiden GroenLinks), Alexander Mullenders (50PLUS) en Leonie Gerritsen (Partij voor de Dieren). Op woensdag 16 maart bezochten onze leerlingen vervolgens de Tweede Kamer. Helaas was er vanwege de gemeenteraadsverkiezingen geen debat in de zaal zelf, maar onze leerlingen mochten in gesprek met kamerlid Marijke van Beukering (D66). Ook speelden onze leerlingen op hoog niveau een debat na over gratis openbaar vervoer en kwam Mark Rutte het feest van de democratie even persoonlijk met ons meevieren!
Verder brachten alle vierdeklassers een stem uit voor de landelijke Scholierenverkiezingen, resulterend in een gedeelde eerste plek voor D66 en GroenLinks (allebei 16,23%). De VVD volgt op een derde plek (12,34%). Landelijk hebben de lokale partijen deze verkiezingen nipt gewonnen, zij kregen 17,52% van de in totaal 22.663 uitgebrachte stemmen. Op een tweede plek eindigt de VVD (16,67%), gevolgd door GroenLinks (15,18%) en D66 (14,94%).
Alle uitslagen van deze scholierenverkiezingen zijn te vinden op: https://scholierenverkiezingen.nl. Het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen op deze uitslagensite. Je kan onze uitslagen vergelijken met alle deelnemende scholen in Nederland en verder uitsplitsen per gemeente of per provincie.