21 maart 2019

Op 20 maart 2019 vonden er Provinciale Statenverkiezingen plaats in Zuid-Holland. Normaal gesproken mag je natuurlijk alleen stemmen als je 18 jaar bent, maar tijdens de landelijke scholierenverkiezingen mochten ook onze leerlingen hun stem uitbrengen. Een mooie manier om eens kennis te maken met de Nederlandse democratie.
Vorige week konden alle leerlingen uit havo 4 en vwo 4 stemmen op een politieke partij naar keuze. Eerst kregen de leerlingen een korte uitleg over hoe het bestuur in de provincie is geregeld en welke onderwerpen van belang zijn in de provincie Zuid-Holland. Zo kregen zij te horen dat Zuid-Holland de meest dichtbevolkte provincie van heel Nederland is met een inwonertal van 3,6 miljoen mensen. Dit heeft consequenties voor bijvoorbeeld de bereikbaarheid en de woningmarkt.

Na deze uitleg kregen de leerlingen de tijd om een stemwijzer in te vullen en te kijken welke partij het beste bij hun eigen mening paste. Dat bleek moeilijker dan gedacht: want wat is eigenlijk carbidschieten en waarom is het erg dat het grondwaterpeil daalt in de provincie? En, moet de A4 bij Klaaswaal dan worden doorgetrokken, maar waar ligt Klaaswaal eigenlijk?

Na afloop van het stemmen zaten er 166 stembiljetten in de stembus. De resultaten lagen erg dicht bij elkaar op de Populier: De PVV en de VVD gingen tijdens het tellen lange tijd nek aan nek. Uiteindelijk won de PVV met 29 stemmen, de VVD volgde met 27 stemmen. Daarna was er een gedeelde derde plek voor de PvdA, GroenLinks en D66 met 20 stemmen.

Tijdens de landelijke scholierenverkiezingen hebben er in totaal 12292 scholieren hun stem uitgebracht. De partijen in de top 3 komen overeen met de partijen waar de Populier op heeft gestemd, alleen de volgorde bleek anders. Landelijk won GroenLinks, gevolgd door de VVD en daarna de PVV.  Op 20 maart zullen we zien hoe voorspellende de scholieren zijn geweest, wij zijn benieuwd!

Via onderstaande link kan je alle uitslagen van de scholierenverkiezingen terug vinden. Het is ook mogelijk om de uitslagen per school te bekijken.https://stem.scholierenverkiezingen.nl//uitslagen/index.php