08 oktober 2021

Vrijdag 8 oktober zijn de muziekleerlingen uit de bovenbouw naar de nieuwe muziekzaal Amare op het Spui geweest. Ze mochten aanwezig zijn bij een historische uitvoering (generale repetitie) van de negende symfonie van Ludwig van Beethoven. Er doet een groot koor aan mee en vier zangsolisten en natuurlijk het Residentie Orkest.
Op de bok stond amateur/muziekliefhebber Tijl Beckand. Voordat hij met het dirigeerstokje begon te zwaaien om het stuk van Jules Hessen (dat hij twee jaar lang! voorbereid heeft) ten gehore te brengen, presenteerde hij de symfonie aan onze leerlingen en aan andere middelbare scholieren in de zaal. Zowel het presenteren als het dirigeren deed hij niet onverdienstelijk, want de leerlingen luisterden aandachtig en vervolgens speelde het orkest de sterren van de hemel.
“Ode an die Freude”, het Europese volkslied, dat in deel vier van de symfonie een grote rol speelt, wordt nu tijdens de muzieklessen door onze eigen leerlingen bewerkt. Ze mogen er een eigen versie maken! En of het stuk uiteindelijk net zo geweldig klinkt als de 9e symfonie? Vraag het onze muziekdocent mevrouw van Bergen!

Meer weten over de uitvoering van het residentieorkest? Lees hier het stuk dat in de Volkskrant stond van vrijdag 8 oktober.