25 juni 2021

De 3 Mavo T&T klassen hebben weer meegedaan aan de landelijke wedstrijd van Vakkanjers Explorer (https://explorer.vakkanjers.nl/). Dit jaar was de wedstrijd in samenwerking met het wereld natuur fonds. De opdracht luidde: bedenk een oplossing om het aantal mens-dier conflicten in de wereld een halt toe te roepen.  

Op woensdag 9 juni zijn Guido, Akaash en Shavin op school door medewerkers van Vakkanjers geïnterviewd. Op 24 juni was de finale, van 10.00 tot ongeveer 11.00 uur….

EN GUIDO, AKAASH EN SHAVIN HEBBEN DE WEDSTRIJD VAN VAKKANJERS EXPLORER GEWONNNEN!!!!!

De jongens bedachten de Swag paal, een dieren-detecteer-scan. Aan de paal zit een sensor die dieren detecteert en ze scant, zodat we precies weten welk dier het is en wat we moeten doen om dat dier op een diervriendelijk weg te jagen. Met deze uitvinding mogen zij zich de trotse winnaars noemen van de Vakkanjer Challenge van dit jaar! Ze werden door de organisatie verrast tijdens het kijken van de stream.

Bekijk hier de prijsuitreiking.

Femke Hilderink, expert van WWF, is onder de indruk: “Conflicten tussen wilde dieren en mensen komen steeds vaker voor. De belangrijkste oorzaak is dat het leefgebied van dieren kleiner wordt en versnipperd raakt. Wij werken samen met lokale partners aan oplossingen zodat mensen en dieren ook in de toekomst samen kunnen leven. Het idee van het team van de Populier uit Den Haag voor een sensor die dieren detecteert en scant om te weten welk dier het is vinden we enorm creatief en innovatief. Op die manier kun je wilde dieren diervriendelijk wegjagen en dat geeft hoop voor de toekomst voor dieren en mensen!

WWF Wildlife Challenge
Ruim 8.000 leerlingen van zo’n 150 scholen waren dit schooljaar aan de slag gegaan met de challenge ‘WWF Wildlife Challenge’ in opdracht van het Wereld Natuur Fonds. Zij werden uitgedaagd om innovatieve ideeën en praktijkgerichte oplossingen te bedenken zodat mensen en wilde dieren beter samen kunnen leven. Leerlingen vanaf groep 7 tot en met het laatste jaar van het vmbo hebben 23 en 24 juni hun innovatieve oplossingen gepresenteerd tijdens de finale van Vakkanjers. 

Shavin, Guido en Akaash hebben hun ontwerp gemaakt tijdens de lessen Technologie & Toepassing, een praktijkgericht nieuw vak voor de mavo. Hun docent, Esther van der Wal: “De leerlingen gingen direct met veel enthousiasme aan de slag. Ze maakten daarbij natuurlijk gebruik van de moderne maakapparatuur op de Populier zoals de 3D-printer. We zijn heel trots op ze! 

Over Vakkanjers
Vakkanjers is een programma van Jet-Net & TechNet en komt voort uit initiatief van technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden hun vakmanschap. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl.

Over WWF
Voor het Wereld Natuur Fonds staat de natuur niet tegenover de mens, maar zijn we er onlosmakelijk onderdeel van. Wij zijn natuur! Biodiversiteit en het voortbestaan van de aarde zijn voor WWF een groot goed. Daarom doet WWF er alles om aan dat te beschermen en te herstellen. Dat is hard nodig, want we putten de aarde meer uit dan ze aankan. WWF wil de relatie tussen mens en natuur weer herstellen, in één wereld waarin beide kunnen groeien en bloeien. Zodat toekomstige generaties net zo van de natuur kunnen genieten als wij. Kijk voor meer info op www.wwf.nl